Simpele tips voor het eten van meer groente

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 16:25

De richtlijn gezonde voeding schrijft voor om dagelijks 350 tot 400 gr groente te eten. Wist je dat maar 16% van de volwassenen dit haalt? In dit blog geef ik je tips hoe je op een eenvoudige manier meer groenten aan je maaltijden toe kunt voegen.

Groenten zijn belangrijk voor de vitamines en mineralen maar bevatten ook veel vezels en die houden je darmen gezond.  En gezonde darmen zorgen voor een betere weerstand. Daarnaast bevatten groenten veel antioxidanten die bacteriën onschadelijk maken en onze cellen gezond houden. Peulvruchten, andijvie, witlof, broccoli, aubergine  en zoete aardappel bevatten bijvoorbeeld veel vezels. Boerenkool, spruitjes ,broccoli, bieten, aubergines en rode uien bevatten veel antioxidanten en broccoli en spruitjes staan bekend om hun hoge concentratie ijzer en vitamine C. Iedere groente heeft zijn eigen kleur, smaak en voedingsstoffen. Door te variëren in groente krijg je niet alleen een hele berg voedingsstoffen en vezels  binnen maar is het ook een feestje op je bord met al die kleuren.

Vindt je het lastig om in één keer 350 gram groenten te eten verspreid het dan over meerdere porties per dag. Probeer aan elke maaltijd groenten toe te voegen en eet wat snackgroenten als tussendoortje. 

  • Neem bijvoorbeeld een groentesmoothie als ontbijt of een avocado
  • lunch met een soep met veel groente of een salade
  • doe groente op je brood zoals sla, komkommer, tomaat, radijs of hummus
  • maak meerdere groentes klaar bij je avondeten
  • of vul je maaltijd aan met een salade/rauwkost
  • kijk goed naar de verhouding op je bord van aardappelen, vlees en groente, of pasta met saus en groenten. Verschuif naar meer groenten door de aardappelen te minderen of weg te laten en te vervangen voor een andere soort groente of een salade. Vlees kan je bijvoorbeeld vervangen door champignons en witte rijst voor bloemkoolrijst of broccolirijst en spaghetti door courgetti.

Met deze tips haal je ongemerkt en met plezier de aanbevolen dagelijks hoeveelheid. Gelukkig bevatten de meeste groenten geen suiker dus je kan er nooit teveel van eten maar onthoud:  variatie is belangrijk!

Eet smakelijk

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.